Banner exchange !
       
Timbrul fiscal - 150 de ani de la apariție


      Lumea filatelică, dar mai ales specialiștii finanțelor sărbătoresc în acest an 150 de ani de la nașterea primului timbru fiscal românesc. Soluție novatoare pentru a încasa diverse taxe de la populație, Timbrul Domnesc introdus de domnitorul Moldovei, Grigorie Alexandru Ghica în anul 1856 facilita încasarea taxelor pentru actele judecătorești și comerciale.
      Primul Timbru Domnesc cu valoarea de 20 de parale s-a tipărit la Iași, în celebra tipografie de stat "Atelia Timbrului", care și-a început activitatea pe 12 ianuarie 1856. Doi ani mai târziu, în 1858, la Atelia Timbrului vor fi tipărite și celebrele mărci poștale moldovene "Cap de bou", care vor fi aniversate de Poșta Română prin organizarea Expoziției Filatelice Mondiale EFIRO 2008, expoziție ce va reuni în pavilioanele complexului ROMEXPO cele mai mari rarități filatelice mondiale.
      Ministerul de Finanțe din Moldova a dovedit un spirit modernist și novator prin introducerea încasării taxelor cu ajutorul Timbrului Domnesc. Desenul primului timbru fiscal românesc, mult mai atractiv decât cel actual, reprezintă imaginea Justiției și stema Moldovei, Capul de Bour, având înscrisă valoarea taxei de 20 de parale. Gravura desenului primului Timbru Domnesc a fost realizată de artistul francez BESSAIGNET, deoarece Principatul Moldovei s-a inspirat după modelul timbrului similar francez.
      Sesizând importanța timbrelor fiscale, Federația Internațională de Filatelie a înființat, în urmă cu aproximativ zece ani, o comisie specializată pentru timbrele fiscale, care au fost fost acceptate în clasa competițională. Filatelia românească a cucerit deja două medalii la expoziții internaționale. Dl. Ștefan Vârtaci a câștigat medalia de argint mare la Expoziția Mondială FILEXFRANCE 1999, iar anul acesta, la Expoziția Mondială ESPANA '06 de la Malaga, colecționarul Francisc Ambruș a reușit performanța câștigării unei medalii de vermeil într-o competiție de înaltă ținută și valoare.
      Organizarea expoziției omagiale 150 de ani de la apariția primului timbru fiscal românesc este o reușită propagandă realizată de dl Francisc Ambruș în favoarea Ministerului de Finanțe, a Fabricii de Timbre și a filateliei românești. Nu în ultimul rând adresez felicitări domnului Mihai Cojocar, președinte al Comisiei de Timbre Fiscale din cadrul Federației Filatelice Române, pentru munca depusă la inventarierea și catalogarea a peste 6000 de timbre fiscale și prezentarea lor într-un documentat catalog.
      În numele Federației Filatelice Române, adresez sincere felicitări domnului Francisc Ambruș pentru munca depusă și respectuoase mulțumiri domnului director Ionel Ioniță pentru găzduirea cu amabilitatea-i recunoscută a acestei expoziții în saloanele Muzeului Municipiului București, Palatul Suțu.
      Nu în ultimul rând, doresc să aduc mulțumirile mele sponsorilor PRESCON GROUP BRASOV, SC HIDROCONSTRUCȚIA SA, MONDOGRAFIA SRL, IMPEX ZIMBRUL CARPATIN SRL fără de care această minunată expoziție nu ar fi devenit realitate.

Leonard Pașcanu
președinte al Federației Filatelice Române