În perioada 27 – 30 iulie 2006, Comisia de Aerofilatelie, sub înaltul patronaj al Federației Filatelice Române, organizează în saloanele Muzeului de Artă din Constanța, expoziția internațională AEROMFILA 2006.

      Expoziția, aflată la cea de-a XXII-a ediție, cu participare internațională se desfășoară potrivit prevederilor regulamentului F.I.P. privind colecțiile aerofilatelice, astrofilatelice și filatelie tematica. În cadrul expoziției se pot prezenta colecții aerofilatelice, astrofilatelice și cu tematica de aviație. Cererile de înscriere însoțite de palmaresul exponatului și planul exponatului trebuiesc transmise la F.F.R. comisarului expoziției până la data de 30 iunie 2006. Confirmarea de acceptare și numărul de panouri alocate, eventual respingerea înscrierii, vor fi comunicate până la data de 3 iulie 2006 pe pagina de web a F.F.R. Exponatele admise vor fi predate până pe data de 20 iulie 2006 comisarului expoziției dl. Francisc Ambruș. Regulamentul expoziției și alte informații se gasesc pe pagina de web a F.F.R.

Expoziția va avea 44 panouri.
Palmaresul expoziției [206 KB]
Regulamentul expoziției [76.5 KB]
Lista participanților [format .pdf - 2.05 MB]


Catalogul expoziției

Diploma

 
Medalia expoziției


Afișul expoziției

           
Ștampilele expoziției

                   


                   
Plicurile expoziției

      Plicurile expoziției sunt fără marca fixă deoarece societatea care trebuia să execute tipărirea lor, S.C. ROMFILATELIA, care are monopolul asupra tipăriri întregurilor, nu a vrut să colaboreze cu Federația Filatelică Română, motivând că planul la montajele de întreguri a fost deja stabilit pe luna în curs. Soluția propusă, tipărirea după eveniment, sau la altă tipografie, fără marcă fixă, lipsindu-i pe filateliști de acea mult râvnită triplă concordanță (desenul întregului, ștampila și marca fixă să aibă legătură între ele). Comanda a fost înaintată de Federația Filatelică Română pe data de 06 iulie 2006 cu număr de intrare 4409, cu cedarea gratuită a drepturilor de autor pentru imaginile propuse, cu tot cu machete gata executate numai bune de tipar, urmând ca dumnealor doar sa relizeze tipărirea și să-și încaseze comisionul, plicurile urmând a fi plătite tot de noi la valoarea de piață. Refuzul l-am primit pe 12 iulie 2006 cu numărul de ieșire 4001. O societate ale cărui motouri sunt sprijinirea mișcării filatelice naționale și internaționale, pune stavilă dezvoltării ei prin subterfugii de ordin managerial, nici o intervenție din partea organizatorilor acestei mari manifestări nefiind luată în considerare. Reamintim pe această cale S.C. ROMFILATELIA, că manifestările prilejuite de Centenarul Traian Vuia sunt prezente atât în calendarul UNESCO cât și în Hotărârile de Guvern și ar fi trebuit să aibă o susținere consistentă din partea ei. Mulțumim S.C. ROMFILATELIA....Și a fost Aeromfila 2006

      Expoziția filatelică națională cu participare internațional㠓Aeromfila 2006” ediția a XXII-a s-a desfășurat anul acesta în perioda 27-30 iulie în sălile Muzeului de Artă Constanța, gazda multor manifestări filatelice.
      Manifestarea a fost dedicată în principal Centenarului zborului lui Traian Vuia și a coincis cu marele miting aviatic cu participare internatională, RoIAS, ce a avut loc pe aeroportul Mihail Kogălniceanu în zilele de 29-30 iulie a.c.
      Expoziția filatelică a înglobat 21 de exponate la clasa de competiție maturi, 4 exponate la secțiunea tineret, 4 lucrări la clasa de literatură și 4 exponate la clasa hors-concours.
      Juriul expoziției a fost format din personalități de marcă ale filateliei românesti și anume: dl. Alexandru Dan Bartoc - vice presedinte F.F.R. și președinte al Comisiei de Aerofilatelie în calitate de președinte al juriului, dni. Nicolau Ștefan și Mihai Chiroiu – membri, iar dl Victor Codreanu – secretar.
      La vernisajul expoziției au fost prezenți: dna. Doina Paulean- director al Muzeului de Artă Constanța, dni. Leonard Pașcanu – președintele F.F.R., Simion Tavitian-președintele A.F. “Tomis” Constanța, Cristian Scăiceanu – director tehnic al Muzeului Național Filatelic, Cezar Vasilescu – presedintele Comisiei pentru copii și tineret din cadrul F.F.R., filateliști de marcă precum Gabriel Nicolae – membru în comitetul F.F.R., comandor(r.) Adrian Matase, reprezentanți ai presei scrise și audio vizuale din localitate.
      Comisarul expozitiei a fost dl. Francisc Ambruș care împreună cu doi feciori ai săi au căutat și au reușit să fie la înalțime, desfășurând o muncă asiduă de pregătire a materialului expoziției, de preluare a exponatelor, de montare și demontare a expozitiei, cautând să fie gazde perfecte atât pentru buna desfășurare a lucrarilor juriului cât și de primirea colegilor și vizitatorilor.
      După o deliberare minuțioasă juriul a acordat diplome în rang de medalii de aur dlor.: Rene Marechal din Franța pentrul exponatul “Carrieres etrangers achemines par dirigeables allemands” și Victor Iordache din România pentru exponatul “Romania Air Mail 1923-1946”, care a mai primit și marele premiu acordat de F.F.R.
      Diplome în rang de vermeil mare au obtinut dnii.: Vasile Florkievitz pentru exponatul “Zboruri speciale și prim - zboruri Ungaria” și Rene Marechal pentru exponatul “Aeromaritime”. Cele patru exponate menționate mai sus au facut deliciul expoziției fiind prezentate piese de o mare raritate, frumusete și acuratețe.
      Au obtinut diplome în rang de vermeil dni.: Paul Dumitru Romanescu pentru exponatul “Skylab laborator spatial” Dumitru Melinte cu exponatul “Cosmonautica confirmă heliocentrismul copernicean” și Francisc Ambruș cu exponatul “Utilizarea timbrelor fiscale Fondul Național al Aviației”, exponat de fiscalotelie ce a obtinut și premiul Allianz Țiriac Asigurări.
      La clasa literatură Dl. Jean Claude Lettre pentru lucrarea “Le siege de Paris” i s-a acordat diploma în rang de vermeil mare, iar dlui. Dan N. Dobrescu i s-a acordat diploma în rang de vermeil pentru lucrarea “ Salyut 6” orbital complex – astrophilatelic catalog.
      La secțiunea tineret a obținut diploma în rang de vermeil exponatul “Primele zboruri -1 aprilie” a lui Vlad Achimescu. Tinerilor expozanți le-au fost oferite premii și cupe din partea Fundației Culturale Bartoc și a Comisiei filatelice pentru copii și tineret.
      Au mai fost acordate șapte distinctii în rang de medalie de argint mare, șapte în rang de argint și două în rang de bronz argintat. În general exponatele au stârnit interesul vizitatorilor prin diversitatea materialelor prezentate.
      Pentru acest eveniment au fost editate în policromie un frumos și instructiv catalog cât și un palmares. Au fost realizate 4 stampile ocazionale utilizate în perioada expoziției la Oficiul Poștal nr. 1 Constanța și Oficiul Poștal mobil deplasat la Mitingul Aviatic de la Mihail Kogălniceanu, o foarte frumoasă medalie al cărui machetator a fost dl. Constantin Dumitrescu, iar execuția medaliei a fost realizată la Monetaria Statului S.A. Au mai fost realizate 4 plicuri (întreguri fară marca fixă și cod ) cu o grafică foarte reușită pe tematica evenimentului.
      În paralel, cu ocazia mitingului aviatic de la Mihail Kogălniceanu – RoIAS-2006, SC Romfilatelia S.A. a fost prezentă cu o micro expoziție filatelică prezentând emisiuni de timbre românești cu tema aviație, a pus în circulație un întreg poștal cod 121/2006, a avut și un stand cu produse filatelice și emisiuni de mărci poștale. Pe perioda mitingului aviatic au existat două stampile ocazionale cu același text dar cu date diferite (29 și 30 - 07- 06) utilizate la standul Romfilatelia în paralel cu ștampilele oficiale ale expoziției Aeromfila 2006 aflate la Oficiul Poștal mobil. Poșta Româna a pus la dispozitie un ghișeu poștal mobil ce a funcționat în cadrul aeroportului Mihail Kogălniceanu și a stat la dispoziția spectatorilor pe toată perioada mitingului. Acțiunea filatelică de la Constanța coroborată cu cea de la Mihail Kogălniceanu, au marcat trecerea a 100 ani de la primul zbor cu motor a lui Traian Vuia - pionier al aviației române. Ce simbioză reușită între mărcile poștale, sau ilustrate cu imagi de avioane în diverse ipostaze și lupingurile realizate pe cerul albastru al patriei mele de piloții participanți la marele miting.
      Felicitări organizatorilor, expozanților și tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestei ample acțiuni.

Cezar Vasilescu
A.I.J.P.