În perioada 03 – 05 august 2007, Comisia de Aerofilatelie, sub înaltul patronaj al Federației Filatelice Române, a organizat la Cercul Militar din Timișoara, expoziția națională cu participare internațională AEROMFILA 2007.


        Expoziția națională cu participare internațional㠓AEROMFILA 2007” marchează 125 de ani de la nașterea lui Aurel VLAICU, românul ce a construit și pilotat între anii 1910-1913 avioane de concepție proprie. Totodată, se aniversează 75 de ani de la obținerea titlului de campioană mondială absolută la parașutism de către românca Smaranda BRĂESCU (19 mai 1932, Sacramento, SUA). Expoziția cu participare internațională, aflată la cea de-a XXV-a ediție, s-a desfășurat potrivit prevederilor regulamentului F.I.P. privind colecțiile aerofilatelice, astrofilatelice și filatelie tematică. Expoziția a fost organizată de Compania Națională Poșta Română, Federația Filatelică Român㠖 Comisia de Aerofilatelie, Asociația Filatelică Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Fundația Culturală Bartoc.
        În cadrul expoziției AEROMFILA 2007 a fost prezentată și secțiunea Ziua Timișoarei la care au fost expuse cele mai bune exponate din oraș, recompensate toate cu medalie de onoare. CN Poșta Română filiala Timișoara reprezentată prin domnul director Breazu Octavian a pus la dispoziția vizitatorilor și colecționarilor un ghișeu poștal în incinta expoziției pentru zilele de 3 și 4 august, doritorii avînd posibilitatea de a oblitera și trimite corespondența cu caracter filatelic.
        Comitetul de organizare format din doamna Pauna Low, domnii Alexandru Belcin și Ștefan Balazs, au fost gazde extrem de primitoare iar un colectiv de "tinerei", unii trecuți ușurel de vârsta a treia, au participat la montarea și demontarea exponatelor pe panouri, cu aceeași pasiune cu care participă de peste 3 decenii la aceste activități. Nu pot să nu îi nominalizez, fără efortul dumnealor, astfel de manifestări fiind greu de crezut că se mai pot realiza. Astfel domnii Marius Muntean, Pavel Berar, Ioan Grumuș, Anghel Ivan, Ioan Lefter, Ioan Danciu au pus pe picioare prin efortul lor această frumoasă expoziție, cu toate condițiile improprii de iluminare și încăpățânarea vechilor panouri de peste 3 decenii de nu a se lăsa ușor de montat.
        Supervizând activitatea de montare, comisarii internaționali au fost ușor contrariați de greutățile pe care le întâmpinăm datorate demodatelor și vechilor panouri, înțelegând destul de greu faptul că ne gospodărim singuri fără un ajutor logistic puternic din partea organismelor ce ar trebui să se implice mai profund în astfel de activități culturale. Au înțeles până la urmă că și așa, cu un inventar rudimentar dar cu niște sufletiști ce nu se dau ușor bătuți, activitățile expoziționale continuă să acapareze interesul filateliștilor și al publicului, aceștia participând în continuare la aceste manifestări. Totuși, am fost sfătuiți să luăm măsuri pentru a se asigura o logistică mai bună adaptată cerințelor moderne FIP, echipe de montatori mai tineri și să atragem prin orice mijloace legale, sponsori care să susțină acțiunea, altfel este foarte probabil ca numărul expozițiilor să se reducă drastic.
        Cu toate problemele inerente ivite, expoziția a fost un succes, participanții, comisarii, juriul și vizitatorii fiind foarte încântați de prestația exponatelor prezentate și de efortul depus de organizatori ca acestă manifestare să devină un succes, iar coordonatorul general al evenimentului, dl. Alexandru Bartoc, cu toate piedicile financiare întâlnie, a reușit și de această dată să bată o medalie și să tipărească un catalog ce vor rămâne posterității.
        Este totuși regretabil faptul ca Romfilatelia SA încă nu a înțeles menirea acestor manifestații necolaborând la tipărirea plicurilor dedicate expoziției, comanda fiind înaintată pe 06.07 2007 cu numărul 3734, ca și la ediția precedentă de la Constanța, colecționarii fiind privați de posibilitatea executării de materiale filatelice deosebite.
        În cadrul evenimentului, cu toată vremea ploioasă din ziua a doua, a fost organizată pe aerodromul Cioca, o acțiune de parașutare de corespondență prin lansarea sacului poștal dintr-un avion AN-2 prin grija Aeroclubului Român. A fost emisă și o ștampilă specială cu ocazia acestui eveniment cu data de 4 august 2007, în incinta Oficiului Poștal 1 Timișoara fiind o cutie poștală specială colectării corespondenței ce urma a fi parașutată.
        În ziua a treia a fost organizat și un târg filatelic la Liceul Lenau, târg care dacă ar fi fost mediatizat mai bine, ar fi putut să se detașeze lejer de obișnuitele ședințe de schimb de duminică. Nu-i nimic, cu toții mai avem de învățat. La închiderea ediției, organizatorii au organizat o masă festivă pe malul Begăi, invitații străini fiind foarte încântați de ospitalitatea bănățeană invităndu-ne la rândul lor să participăm la expozițiile filatelice ce se vor organiza în țara lor.
        Odată cu încheierea acestei expoziții, se conturează totuși faptul că trebuie luate măsuri pentru împrospătarea logisticii, atragerea urgentă de sponsori și patronajul unor instituții Guvernamentale, formarea de echipe de tineret, fără problemele specifice vârstei a treia, căutarea de spații adecvate desfășurării de manifestări filatelice. Altfel, aceste frumoase expoziții riscând să rămână la un standard învechit sau să dispară cu totul.


Francisc Ambruș


Juriul Expoziției Naționale cu Participare Internațională AEROMFILA 2007 a fost compus din domnii :
-Alexandru Dan BARTOC – președintele juriului
-Miri MATEJKA - Austria – membru
-Ioan GRUMUȘ – membru
-Marius MUNTEAN – secretar
La expoziție au participat un număr de 42 de colecții din România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă și SUA.

Palmaresul expoziției [format .doc - 31 KB]
Regulamentul expoziției [format .doc - 97 KB]


Catalogul expoziției

Diploma

 
Medalia expoziției

       
Ștampilele expoziției

                   

Plicurile expoziției

Galerie de imagini