Banner Exchange
Home
Prezentare-F.F.R.
Manifestari
Media-presa
Info-utile
E-mail

Marele retus la marca de 10 Bani din emisiunea Paris -1872

      Studiul tiparului marcilor postale a fost o preocupare permanenta a cercetarilor din domeniul filateliei traditionale, incepandFig.1 Marele retus la marca de 4 bani cu secolul trecut.
      In perioada clasica a filateliei romanesti, cel mai celebru retus, denumit de altfel "marele retus", a fost descoperit in anul 1879 la marca de 4 Bani "Carol cu favoriti" din emisiunea 1868 (fig.1 dreapta), fiind remarcata intr-o pereche verticala apartinand colectiei contelui FERRARI. Aceasta descoperire a fost publicata in celebra revista Timbre-Postale. Ulterior, piesa s-a vandut la licitatia a XI-a din noiembrie 1924, fiind achizitionata de DORNING BECKTON, iar dupa moartea acestuia de catre Sir JOHN WILSON, custodele colectiei regale britanice.
       Fig.2 Marele retus la marca nedantelata de 10 Bani a emisiunii PARIS-1872Marca este de culoare albastru-deschis, de tip 8 al blocului de report, apartinand primelor tiraje. Retusul s-a realizat pe plansa definitiva si consta in aceea ca la partea din dreapta-jos, in spatiul situat intre linia curba a cercului in care este situata efigia si liniile cadrului (spatiul in care in mod normal apar linii orizontale la marcile obisnuite), din cauza uzurii cliseului liniile s-au sters, fiind completate prin linii punctate, foarte neregulate.
       O afectare, oarecum similara, cu marele retus al marcii de 10 Bani-1868, am descoperit-o la marca de 10 Bani nedantelata din emisiunea PARIS-1872 (fig.2 stanga). Astfel Fig.3 Marele retus la decupajul marcii de 10 Bani a emisiunii PARIS-1872desenul meandrului din dreapta-sus al marcii a fost afectat, retusandu-se rudimentar prin puncte de culoare albastra.
       Aceeasi situatie o observam si la cadrul marginal din coltul dreapta-jos. Aceasta marca are afectat si cercul care inconjoara perlele din jurul efigiei din dreapta-sus. Mergand la originea tiparirii acestui cliseu, am constatat ca aceste afectiuni ale cadrului din dreapta, precum si a cercului perlat, le intalnim si la cliseul de 10 Bani al "decupajului" acestei marci (fig.3 dreapta), fapt ce dovedeste ca acest retus provine inca din primul tiraj al valorii de 10 Bani.
       Consider ca acest retus major si spectaculos, descoperit la marca de 10 Bani din emisiunea PARIS-1872, este o mare raritate a filateliei postclasice romanesti.
       Aceasta semnalare ofera sansa descoperirii acestui retus si la marca dantelata, eveniment pe care il asteptam cu mare emotie.
       Piesele prezentate provin din colectia autorului.

Leonard PASCANU
Home
Prezentare-F.F.R.
Manifestari
Media-presa
Info-utile
E-mail