Banner exchange !
       
Salonul Filatelic “EFIRO 2007”
Expoziție Filatelică Națională de selecție pentru EFIRO-2008.

             Expoziția filatelică național㠓SALONUL FILATELIC EFIRO 2007”, s-a desfășurat în perioada 21-26 iunie 2007 în holul central al Muzeului Municipiului București. Scopul acestei expoziții a fost de selectare a exponatelor filatelice românești ce vor participa la expoziția mondială EFIRO-2008. Regulamentul expoziției a fost cel ce va fi utilizat la EFIRO-2008 conform cerințelor FIP, exigențele juriului fiind pe măsură. Dintr-un total de 43 de exponate, numai 27 au primit medalii de calificare pentru mondiala de anul viitor, restul participanților urmând sa-și însușească criticile juriului și să-și îmbunătățească calitatea exponatelor conform regulamentelor FIP și cerințelor unei expoziții de talie mondială. Este regretabil faptul că mulți dintre participanți încă nu cunosc regulamentele FIP după care se ghidează un exponat filatelic, nu participă sau vizitează expozițiile naționale și internaționale, nu caută să aducă înbunătățiri unor exponate vechi care au un fond de material destul de bun și care dacă ar respecta standardele și cerințele actuale, sunt convins că ar putea promova și participa mai departe.
             Lăsând criticile la o parte, expoziția și-a atins scopul, publicul a putut admira cateva exponate de excepție cu un material colecționistic excepțional și pus în valoare foarte bine. Publicul s-a putut delecta privind exponate în primă vizionare, cu eseuri și probe ale timbrelor românești nesemnalate până în prezent, câteva studii ale unor emisiuni de timbre locale, un exponat inedit cu primele timbre fiscale românești apărute cu doi ani înaintea celebrelor Cap de bou, studii ale ștampilelor de cenzură militară, un exponat inedit cu corespondența trimisă din stațiile de cercetare Arctice și nu în ultimul rând exponatele tinerilor filateliști care sunt convins că vor continua tradiția filateliei românești cu brio. La festivitatea de deschidere au fost prezente peste 100 de persoane, filateliști și personalități ale vieții filatelice, cu toată canicula bucureșteană de peste 38 °C la umbră. În cadrul festivității de deschidere a fost prezentată cartea Dlui. Andrei Potcoavă intitulat㠓Războiul pentru independență 1877-1878”, o lucrare de istorie prin prisma filateliei și alături de președintele Federației Filatelice Române și gazda noastră primitoare, directorul Muzeului Municipiului București, au fost invitați să ia cuvantul și doi veterani ai filateliei românești participanți activi în organizarea Centenarului mărcii poștale românești din 1958 și membri fondatori ai actualei FFR, dnii. Ghiață Teodor Melnic și Titus Orădean. La deschiderea expoziției, dl. Leonard Pașcanu, președintele FFR a adus mulțumiri sponsorului acestei expoziții, dl. Victor Iordache, comitetului de organizare, celor care au contribuit la materialele promoționale, gazdelor expoziției, expozanților și participanților la deschidere.
             Vernisajul s-a incheiat cu o cupa de șampanie și invariabilele discuții filatelice, critice sau admirative la acestă expoziție și la materialele prezentate.

Francisc Ambruș
Secretarul juriului


Palmares EFIRO 2007 - click aici!


Galerie de imagini