Banner Exchange
           
Marea Expozitie Filatelica Romana Efiro 1932
de R.ZOSCSAK

      Profitind de marea manifestare filatelica romana, care a fost Expozitia Filatelica Efiro 1932, organizata de revista noastra "Tribuna Filatelica" , desfasurata intr-un cadru de sobra si distinsa eleganta, importanti filatelisti de pretutindeni, in frunte cu M.S. Regele, au raspuns invitatiunilor, ce li s-au adresat de catre organizatorii expozitiei, expunand o buna parte din comorile filatelice ce le detin.
      Apreciind cum se cuvine buna oranduiala, care a dominat la montarea colectiilor si in tot timpul expozitiei, ne facem o deosebita placere a constata desavirsitul success, pe care revista noastra "Tribuna Filatelica" l-a obtinut, realizand la noi in tara prima mare expozitie filatelica oficiala consacrata prin insasi prezenta Majestatii Sale Regelui si a autoritatilor de stat.
      Vom cauta sa descriem mai jos in chip mai amanuntit colectiile expuse:

      Colectia M.S. Regelui Carol II cuprinde:
- 1 pereche marci Porto Gazetei, emisiunea 1858, cadrul jos fara spartura, nestampilate.
- 1 pereche marci ale Domnitorului Cuza, de 20 parale, rosu, pe hartie azuré, din 1865.
- 1 bloc de 4 marci ale Domnitorului Carol I, de 5 parale, negru, pe hartie albastra, emisiunea 1866, stampilate cu gratare.
- 1 bloc de 4 marci ale Domnitorului Carol I, de 50 de bani, zise ,,cu barba", obliterate, emisiunea August 1872.
- O coala marci ,,cap de zimbru", de 40 parale, albastru, stampila de mana pe hartie alba.
- O scrisoare cu trei marci rotunde ,,cap de zimbru", l-a emisiunea din 15 Iulie 1858, de 108 parale, albastru, pe hartie rose pale, obliterate cu stampila rosie Jassy-Moldova si adresata la Galati; o alta scrisoare din aceiasi corespondenta cu 4 marci ,,cap de zimbru", prima emisiune si anume: doua marci de 27 parale, negru pe roz, una de 54 parale, albastru pe vert-nil si una de 108 parale albastru pe rose-pale, obliterate tot cu stampila rotunda Jassy-Moldova in culoare rosie.
      Théodore Champion, Paris. Collection personnelle.
- O admirabila colectie a marcilor europene neuzate a expus D-l Champion, Paris. In primul rand o colectie complecta a marcilor franceze 1849 pina la 1900.
      Din prima serie numita Ceres au fost expuse 10 cts., bistru-galbui patru marci si o banda de trei marci cu cea din mijloc intoarsa (tête-bêche) si o pereche ,,réimpression", culoarea bisru-caprui. Marca rara de 15 cts., verde 2 bucati, una in verde inchis si o pereche ,,réimpression" verde deschis. 20 cts., negru, 2 perechi, doua unicate pe hirtie alba, galbuie si cafenie; o pereche tête-bêche, doua blocuri de 9 marci pe hartie galbuie si cafenie, fiecare bloc avand marca din mijloc intoarsa. O pereche ,,réimpression" pe hartie cafenie. 25 cts., albastru, unicate, in nuante, un bloc de patru marci, albastru-inchis, o marca pe hartie cafenie, o pereche tête-bêche, si o pereche ,,réimpression" ultramarine. 40 cts., orange, 5 unicate, o pereche cu cifra 4 retusata. Un bloc de 4 marci ,,réimpression", orange deschis, cele 2 marci de jos avand cifra 4 retusata.
      Marca 1 frs., vermillon vif si rouge terne, unicate; benzi de 3 marci coltul stang de sus al coalei, culoarea ,,vervelle". Banda de 3 marci stampilata, marca din mijloc intoarsa, bucata unica, apoi unicate, o pereche si un bloc de patru cu marginea coalei, rosu inchis, si o banda de 5 marci, o marca din mijloc intoarsa, toate pe hartie cafenie si o pereche ,,réimpression", rosu mai deschis.
       Marca de 20 cts., albastru, care n-a fost pusa in circulatie, era reprezintata prin 3 unicate, doua blocuri de 9 marci cu o marca tête-bêche (intoarsa) si o marca de 20 cts., albastru, cu surcharge rosu 25 cts.
      Un decret tiparit in anul 1849, datat 1 Decembrie 1849 si trimis oficiilor postale, explicand functionarilor postali cele 2 nuante, deschisa si inchisa, ale marcii de 1 fs., fiind lipite pe el patru jumatati ale acestei marci in diferite nuante.
      Emisiunea 1852, Napoleon, reprezintata foarte frumos prin originale neuzate si reimpresiuni; 10 cts., galben bistru. 2 unicate si o pereche ,,réimpression", 25 cts., albastru, 3 nuante si o pereche ,,réimpression".
      Emisiunea 1853/60. Toate valorile in exemplarele cele mai frumoase, printre ele 5 cts., verde, patru unicate si 3 perechi 20 cts., albastru deschis pana la inchis, de asemeni perechi nuante, o pereche coltul coalei de sus, partea stanga. Perechi pe hartie roz si vert-nill; o pereche tête-bêche, Essai. O banda de patru marci cu marginea coalei, coltul stang de jos purtand urmatoarea notita scrisa cu cerneala: ,,Trouvé dans un livre". Infine un bloc mare de 18 marci din marginea coalei, avand la mijloc o marca intoarsa.
      25 cts., albastru, o marca, doua perechi si o pereche ,,réimpression", 40 cts., unicate, perechi din colturi de coala, o pereche pe hartie cafenie, 80 cts., carmine, 2 perechi verticale, una tête-bêche. 1 frs., carmine unicate, perechi si un bloc de sase marci din coltul stang de jos al coalei avand o marca intoarsa, piesa unica. In fine un bloc de patru marci carmine-inchis cu o marca tête-bêche.
      Emisiunea 1862 Napoleon, marcile dantelate, toate valori in nuante cu un bloc de 6 marci din marginea dreapta a coalei, avand o marca intoarsa, de asemenea un bloc de patru marci 80 cts., carmine din coltul stang de jos, avind marca din colt intoarsa.
      Emisiunea 1863/71, Napoleon cu coroana de laur, toate valori in nuante de culori; marca 4 cts., gris expusa intr-un bloc mare de 24 marci din marginea dreapta a coalei, avand o marca tête-bêche; asemenea un bloc de 6 marci gris-galbui deschis tot cu o marca tête-bêche. O marca de 20 cts., albastru, poarta mentiunea: corn la nas, adica o linie alba, care se desprinde de la nas. O marca 10 cts., albastru deschis cu surcharge, 10 in albastru inchis. Marca de 5 frs., in trei bucati si doua perechi din marginea coalei si coltul coalei.
      Emisiunea 1870/71, tipografia din Paris. Marcile ,,Ceres" 10 cts., bistru-galbui, un bloc de 9 marci, marca din mijloc intoarsa. Marca de 20 cts., in nuante, albastru deschis pana la inchis. Idem doua blocuri de 9 marci, albastru deschis si inchis, fiecare bloc avand marca din mijloc intoarsa. Marca de 40 cts., era expusa cu un bloc de patru marci, cele de jos cu cifra 4 retusata.
      1870, emisiunea din Bordeaux. O splendida colectie a acestor marci interesante, in unitati, perechi si blocuri neuzate in cea mai perfecta stare, a fost expusa precum urmeaza: 1 ct ., olive in perechi , banda de trei bucati si trei blocuri de patru, 2 cts., unitati in multe nuante unitati si perechi 4 cts., gris, idem trei perechi si doua blocuri de patru, asemenea 5 cts., verde si 10 cts., bistru-galbui. 20 cts., in doua editii, albastre deschis pana la inchis inclusiv blocul de patru, pe urma o pereche si un bloc de sase marci culoarea ultramarine, blocul fiind piesa unica; asemenea din editia III-a a acestor marci in ultramarine au fost expuse unitati perechi si o banda de trei marci. Foarte interesanta marca de 40 cts., orange galbui pana la orange roscat, sase marci; 2 marci brun roscat si cinabru; 4 marci ,,rouge sang" impreuna cu un bloc de patru, 30 cts., bistru sepia, 3 marci si doua perechi si 80 cts., carmine-inchis, reprezinta prin opt marci, nuante si 2 perechi.
      Emisiunea 1871/75, ,,CERES" dantelat, cifre groase, era bine reprezentata avand si 2 perechi 10 - 15 cts., erori. Emisiunea de marci cu cifre mici era reprezentata afara de unitati prin perechi tête-bêche din fiecare valoare, adica de 10, 15 si 25 cts., Din emisiunea 1876 - 77 erau expuse cele 2 raritati, 1 ct., negru, pe hartie albastru-inchis (bleu prusse) si marca proectata, dar nu emisa de 20 cts., albastru; infine primele emisiuni ale marcilor Taxa de Plata.
      Neapole (Sicilia). O splendida colectie de marci neuzate cu 3 marci ½ Tornesa albastru (stema) si trei marci cu Crucea Alba de Savoya.
      Sicilia, de asemenea foarte frumos colectionata dupa nuante si tipare. De remarcat o banda de 5 marci 10 grana, albastru inchis.
      Statul Papal complect, cu o pereche verticala de Baj mezzo tête-bêche stampilata.
      Sardinia complecta, foarte frumoasa emisiunea 1853 cu trei marci si trei perechi de colturi de coli neuzate; din emisiunea 1855 este de remarcat o scrisoare cu o marca de 10 cts., sepia si 40 c., rosu, prima marca avand efigia regelui intoarsa.
      Toscana splendida, nestampilata, din emisiunea 1851 - 1857 18 marci 1 Quattrino pana la 60 Crazie; asemenea emisiunea 1860 complecta pana la marca de prima raritate de trei lire galben-inchis. Din timbrele pentru jurnale din 1854 s-a putut vedea o pereche tête-bêche neuzata.
      Parma complect neuzata, din prima serie din anul 1854 era expusa o scrisoare cu o pereche de marci de 15 - 51 centes tête-bêche. Emisiunea 1859 era reprezentata prin 18 marci neuzate pana la 80 c., pe urma varietati, ca: 0 (zero) lat, cifra intoarsa, literele E si A sparte.
      Modena, cat se poate de complect si frumos colectionata cu toate varietatile si erorile in unitati si multe perechi. Din emisiunea 1852 o scrisoare cu o marca de 25 cent, si una de 15 cetn (erori). Marca de 40 cent, reprezinta prin 6 erori. Din emisiunea 1859 erau de remarcat 5 marci cu eroarea ECNT in loc de CENT, asemenea si timbre pentru jurnale, trei marci de 9 centi, si doua de 10 cent., una din ele cu eroarea: CEN1, adica cifra 1 in loc de T.
      Spania. O colectie splendida complecta de marci neuzate ocupand 11 foi din album. Emisiunea 1850 complecta. Emisiunea 1851 cu ,,Dos Reales" neuzata si o pereche stampilata. Din emisiunea 1852 de remarcat o banda de 3 marci, 2 Reales stampilate. Emisiunea 1853 impreuna cu 6 cent., pe hartie azuré, nestampilata. Cele 2 marci din orasul Madrid. Emisiunea 1854 straluceste prin marca de 2 Reales pe hartie azuré, neuzata si un bloc de 4 marci stampilate. De asemenea toate valorile pe hartie azuré. Emisiunea 1855 cu eroare 2 Reales albastru-verzui stampilata. Emisiunile urmatoare toate neuzate in perfecta stare. Emisiunea 1865 cu eroare de 12 c., albastru-roz, cu efigia reginei intoarsa, nedintata si dintata, ambele marci uzate. Marci pentru jurnale din 1868/69 5 mil., pereche tête-bêche, 10 mil., bloc de patru cu o marca tête-bêche. Emisiunea 1867 straluceste prin marca 25 M. d. E., efigia reginei intoarsa si cu surcharge: ,,Habilitado por lá Nacion". O colectie frumoasa de 29 marci nestampilate cu surcharge: ,,Habilitado por lá Nacion". Pe urma 7 marci cu surcharge HPN.
      Portugalia. Toate emisiunile din 1853 pana la 1879 in foarte frumoase exemplare nestampilate. Emisiunea anului 1866 si in perechi.
      Luxemburg. Emisiunile 1852 - 1880 asemenea in exemplare ireprosabile nestampilate. 4 perechi 25 si 40 c., din 1859; emisiunea 1865/71, ½ cent, neuzate, 4 si 10 cent., nedantelate; eroare Un Pranc in loc de Un Franc. Toate marcile cu surcharge official din anii 1875 - 1881.
      Belgia. Emisiunile 1849 - 1869 si 1878 in splendide exemplare neuzate.
      Austria. 1850. Seriile marcilor de la 1 pana la 9 kr., pe hartie subtire si hartie groasa. 3 kr., rosu, pe hartie ripsata (cotelé), neuzata. Eroarea 1867 3 kr., rosu in loc de verde, stampilata, o raritate de mare valoare. Renumitele marci de jurnale ,,Mercur" din 1850/56, albastru-galben, rose-pale impreuna cu celebrul Mercur cinabru (rosu) nestampilate, cele galbene pe hartie subtire si groasa si stampilat. Un Mercur albastru pe hartie ripsata (cotelé). Lombardia-Venetia. Emisiunea 1850 pe hartie subtire si groasa pe hartie ripsata, valori de 15. 20 si 45 centes, neuzate. 45 centes stampilate. Pe urma emisiunile pana la 1864. Timbre pentru jurnale 4 kr., rosu stampilate, apoi 1 kr., negru, 2 kr., si 4 kr., rosu.
      Rusia. Foarte frumoase exemplare neuzate cu multe varietati. Prima marca din 1857 in un exemplar si o pereche neuzate si o pereche de scrisori. Emisiunea 1868 pe hartie vargata orizontala; marca de 10 kop, cu stema din mijloc intoarsa, stampilata. Marca de 3 kop, cu fond de 5 kop, pe urma aceias emisie pe hartie vargata orizontal si vertical. Marca XX KOP., albastru-orange, cu stema din mijloc intoarsa, stampilata. Emisiunea 1883 neuzata cu marca de 14 kop, stema din mijloc intoarsa, uzata.
      Marcile rare din emisiunea 1883 de 3½ si 7 ruble fara fulgere si cu fulgere. Marca de 14 kop cu stema din mijloc intoarsa, asemenea valori de 15 si 25 kop., cu stema intoarsa, toate stampilate. Si valori mari erau expuse cu stema din mijloc intoarsa.
Finlanda de asemenea foarte frumos colectionata in ireprosabile exemplare nestampilate. Emisiunea 1856, 5 kop pereche tête-bêche, 10 kop bloc de 4 marci, tête-bêche.
      Emisiunile 1860, 1866 si 1870 in foarte frumoase exemplare cu toti dintii, perechi si blocuri de patru de 5, 8 si 10 Pen.; o pereche tête-bêche 5 - 10 Pen., violet, stampilate.
      Emisiunea 1884 neuzate si blocuri de patru de 5 Pen., verde si 20 Pen orange, cu o marca tête-bêche. Toate felurile de dantelaturi pana la 1891. Valori mari de ruble din 1891 cu eroarea Rub. 3,50 negru si galben.
      Elvetia. Marcile cantonale. Dublu Geneva, pereche nestampilata si stampilata. 2 scrisori cu perechi orizontale si verticale.
Marca din 1845 - 48 ,,Poste de Genève", 3 marci. Asa zisa marca Neuchâtel 1849/50 de 4 si 5 cts., nestampilate, idem 3 marci de 5 cts., pe scrisori. Un plic cu marca ,,Poste de Genève" incrustata. 2 marci taiate de pe plicuri si intrebuintate ca marci pe o scrisoare. O scrisoare cu o marca din 1849 si una din emisiunea 1851.
      Porumbelul din Basel. O pereche splendida din coltul de sus al coalei si un unicat. O pereche ,,réimpression". Asa zisa marca ,,Winterhur", o marca si o pereche.
      Posta federala 1850. 2½ R. O banda de 3 marci. Asemenea cu crucea incadrata, 2 marci si o pereche neuzate.
      Frumoasele exemplare din marcile Rayon-ului I si II din 1850, de 5 si 10 R., Rayon-ul III, 15 Rappen rosu.
      Emisiunile 1854/62 nedantelate cu file de matase, precum si valori de 2, 5, 10 si 40 R., cu fila de matase verde, neuzate.
      Emisiunea 1862 dantelata. Valori de 5, 10 si 25 R. cu cifrele presate dublu si intoarse. Valoarea de 5 R., nestampilata si stampilata, celelalte doua valori stampilate. O scrisoare cu trei marci de 5 Rappen, din care doua ca erori, tiparite albastru, a treia marca insa normal in bistru, piesa unica.
      Anglia, nestampilata, splendida. 1840, 1 Pence, negru, unicate si perechi. Din marca de 2 Pence, albastru, o banda de 5 marci, stampilate. Marca 1 Penny pe hartie azuré. Valori mari in Shilling, unicate si perechi.
      Toate emisiunile din 1854 pana la 1869 in foarte frumoase exemplare neuzate. Emisiunea 1867/82, marcile 5 Sh pana la 5 L., cele din urma pe hartie alba si azuré; pe urma toate emisiunile anilor 1870 pana la 1884 pana la 10 Shilling. Emisiunea 1884, 2 exemplare de marci de 1 L., diferite filigrame. Emisiunea 1887 - 1900 pana la L., nestampilate. 2 exemplare din prima marca engleza avand in colturile de sus literele V si R., one Penny negru. O splendida colectie de marci cu surcharge:
I R. OFFICIAL pana la 1 L. bistru si 1 L. verde; Govt. Parcels, Army Official, O. W. Official, Board of Education, Admiralty Official.
      Infine o frumoasa colectie de timbre telegrafice pana la 5 L. din anii 1870 - 81. Timbre Military telegrafs si Army telegrafs cu surcharge in Piastri, toate neuzate.
      Colectia de marci vechi din Moldova, Principatele Unite si Romania a D-lui Baron de Witzleben, Bucuresti:
- Moldova, emisiunea 1 Noemvrie 1858.
- O coala marci Porto Gazetei, ,,cap de zimbru" de 5 parale, negru pe hartie alba, cu spartura in cadrul de jos.
- O coala marci ,,cap de zimbru" de 40 parale albastru, pe hartie alba.
- O coala marci ,,cap de zimbru" de 40 parale, albastru-verzui,pe hartie alba.
- O pereche, un bloc de patru si un bloc de sase marci ,,cap de zimbru", de 80 parale, rosu, pe hartie alba, marcile sunt tête-bêche.
- O scrisoare cu marca ,,cap de zimbru", de 27 parale, negru pe rose-pale, l-a emisiune din Moldova din 15 Iulie 1858.
- O scrisoare cu marca ,,cap de zimbru", de 54 parale, albastru, pe hartie vert-nil, aceias emisiune.
- O scrisoare cu marca ,,cap de zimbru" de 108 parale, albastru de rose-pale.
- O banda pentru imprimate, adresata, dar probabil netrimisa, cu marca de 5 parale Porto Gazetei din 1858, fara spartura in cadrul de jos si nestampilata.
- Doua scrisori cu cate o banda de 4 marci de 40 parale, albastru; idem doua scrisori cu cate o banda de 80 parala rosu.
- O revista din anul 1858 francata cu o pereche Porto Gazetei 5 parale, negru, pe hartie azuré.
- Principatele Unite Romane, emisiunea din 1 August 1932.
- O coala marci de 3 parale, galben.
- O coala marci de 6 parale, rosu.
- O coala marci de 30 parale, albastru, pe hartie vargata; toate 3 coli sunt stampilate cu mana.
- O coala de 30 parale, reproducerea tipografica, pe hartie azuré.
- O scrisoare cu 5 si o alta scrisoare cu 6 marci de 3 parale.
- O scrisoare francata cu un bloc de 5 marci de 6 parale, rosu sip e hartie vargata, este o piesa unica.
- Marcile cu efigia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza emisiunea 1.I.1865.
- Un bloc de 35 marci de 2 parale, orange, un alt bloc de 60 marci de 2 parale, orange, hartie simpla, reprezentand partea de sus a coalei.
      Din marcile de 5 parale, albastru, au fost expuse blocuri de patru pe hartie simpla si vargata si un bloc mare de 24 marci, format dintr-un colt al coalei.
- O bogata selectie a marcilor Cuza de 2 si 5 parale a fost mult admirata de cunoscatori. Erau expuse: Doua jurnale intitulate ,,Mos Ion", din Ianuarie 1865, francate una cu o marca galbena, cealalta cu o marca orange Cuza, 2 parale, alte 2 imprimate francate cu cate o marca de 2 parale. 4 Recipisse francate cu cate 4 marci de 5 parale, o scrisoare cu 4 marci, o scrisoare Loco Giurgiu, adresata Prefectului jud. Vlasca, francata pe fata cu o marca de 5 parale, pe dos cu taxa recomandatiei, marca de 20 parale.
- Marcile cu efigia Domnitorului Carol I emisiunea1.VIII.1866. 2 parale, galben, blocuri pana la 18 bucati pe hartie groasa; un bloc de 14 marci din coltul drept al coalei pe locul gol. Asemenea blocuri mari din marca de 5 parale, negru, pe hartie albastra si anume coltul coalei sus la dreapta si alt bloc cu coltul coalei jos.
- Marca de 20 parale, negru, pe hartie groasa, roz, foarte rara, nestampilata, a fost de asemenea reprezentata prin blocuri mari, colturi de coli cu locul gol, sau cu puncte langa banda greaca.
- Emisiunea marcilor din anul 1868 in noua valuta nationala de BANI, cunoscute sub denumirea de marci ,,Carol cu favoriti" a fost si ea bineinteles reprezentata prin multe si variate blocuri neuzate.
- Marci de 2 bani, orange, blocuri din partea de jos a coalei cu locuri goale, continand pana la 16 marci, asemenea blocuri din partea de sus a coalei. Din marca de 3 bani,violet, intre altele un bloc din coltul stang de jos al coalei, continand 16 marci. Din marca de 4 bani, albastru, s-au putut admira blocuri mari, cum de pilda un bloc de 23 marci din coltul de jos din dreapta coalei. Idem coltul stang al coalei, un bloc de 21 marci si un bloc de 16 marci pe hartie cafenie. Marca de 18 bani rosu era reprezentata intre altele prin un frumos bloc de 4 marci nestampilate.
      Noua emisiune din 1 Aprilie 1969 s-a distins de asemeni prin bogatia materialului expus. Remarc 5 blocuri de 4 marci, 10 bani albastru, diferite nuante inclusive hartia galbena, 15 bani, rosu, blocuri colturi din coala si un frumos bloc de 12 marci din marginea coalei. Marca de 25 bani,orange-albastru, era reprezentata prin 3 blocuri de 6 marci si 2 blocuri mari, unul continand 15 celalt 20 marci; infine marca de 50 bani albastru-rosu, ,,Carol cu favorite" a stralucit prin un bloc de 3 marci cu un loc gol, un bloc de 4 unul de 6 marci si un bloc mare de 15 marci din marginea stinga a coalei.
      Emisiunea anului 1871 cunoscuta si apreciata sub numele de ,,Carol cu barba" era tot asa detaliat colectionata ca si marcile precedente. Marca de 5 bani, rosu, a fost reprezentata prin blocuri de 3, 4, 6, 8 si 9 marci aproape toata colturi de coala si o parte de coala continand 35 marci. Marca 10 bani, galben, blocuri de 3, 8 si 10 marci si un bloc de 4 marci pe hartie vargata.
      Marca 10 bani albastru, s-a putut admira prin un bloc de 4 si unul de 6 marci. 15 bani, rosu, bloc de 4 si 25 bani, bistru, cu blocuri de 4 si de 6 marci.
      Emisiunea anului 1872. August, cunoscuta sub denumirea de tiraj defectuos, era bine reprezentata prin doua blocuri de patru marci de 10 bani, albastru verzui; editia II-a culoarea ultramarine a fost foarte bine colectionata; s-a putut vedea un bloc de sase marci de 10 bani pe hartie galbena, un bloc de patru marci pe hartie vargata, un bloc de tri marci cu un loc gol si un bloc mare de 20 marci din sfertul drept de jos al coalei.
      Renumita marca de 50 bani, albastru-rosu, era expusa in 2 blocuri de cate 4 marci.
      Marcile ,,Carol cu barba", dantelate, erau si ele bine reprezentate prin blocuri de patru si de sase ale marcii de 5 bani, rosu, un bloc mare de 23 marci de 10 bani, albastru si 4 blocuri de patru din marca de 25 bani bistru.
      Perioada clasica a marcilor romane era stralucit reprezentata.
      Epoca II-a inaugurate prin marcile tiparite la Paris in anul 1872 a fost si ea foarte frumos expusa.
      Emisiunea Paris,1½ bani pana la 50 bani complect in blocuri de patru neuzate; asemenea tirajele din Bucuresti erau foarte bine reprezentate. Emisiunea anului 1885 inclusiv 5 bani verde, pe hartie alba in diferite blocuri de patru.
      Din colectia de essai-uri si tipare de proba ale marcilor romane au fost expuse: Patru foi albe cu cate 2 tipare in negru ale primelor marci moldovenesti de 27, 54, 81 si 108 parale, facute in anul 1891 cu ocazia gasirii stampilelor originale. Tipare de proba ale marcilor emisiunea Paris, desen mare in tus negru pe carton alb, care a servit ca original pentru marcile emisiunea 1885.
Articol preluat integral din "Tribuna Filatelica 1933"