Banner Exchange
         

"Capetele de Bour, bijuterii ale filateliei mondiale"

      Pe 25 septembrie 2008 s-a vernisat la Paris, în prezența unor membri ai Corpului Diplomatic, a filateliștilor parizieni și a diasporei române, expoziția omagial㠓Capetele de Bour, bijuterii ale filateliei mondiale“, desfășurată sub patronajul Academiei Mondiale de Filatelie, Ambasadei României la Paris, Federației Filatelice Române și Asociației Filatelice Franța-România.
      Excelența Sa domnul Ambasador Teodor Baconschi a rostit un salut de bun venit distinșilor oaspeți la această manifestare filatelică. Președintele Academiei Mondiale de Filatelie - domnul Jean-Pierre Mangin - inițiatorul și sponsorul principal al acestei acțiuni, mare admirator al primelor mărci poștale românești, a dorit să celebreze punerea în circulație acum 150 de ani a mărcilor Cap de Bour Moldova 1858 prin organizarea unei expoziții și a unui simpozion.
      Cu sprijinul Ambasadei României la Paris, în principal a domnului Ambasador Toedor Baconschi și a domnului Doru Cojocaru - Ministru Consilier, precum și prin reprezentanții Federației Filatelice Romane, au fost prezentate pe un numar de 25 cadre, exponate de istorie poștală, maximafilie, filatelie tradițională, cartofilie și fiscalotelie cu tematica “Capul de Bour”.
      Exponatele montate în expoziție au fost:
        1. Heraldica Cap de Bour în cartofilie - expozant Șerban Dragușanu;
        2. Centenarul emisiunii Cap de Bour 1958 - expozant Leonard Pașcanu;
        3. Ștefan cel Mare și Sfânt - expozant Ioan Catană;
        4. Utilizarea simbolului capului de bour în fiscalotelia românească - expozant Francisc Ambruș;
        5. Emisiunea I și a II-a Cap de Bour 1858 - 1862 - expozant Jean Pierre Mangin.
      Expoziția, noncompetitivă, a avut un deosebit succes și a stârnit interesul vizitatorilor și înaltelor personalități prezente la deschidere. Au fost emise două plicuri commemorative și o ștampila specială care a putut fi utilizată în ziua deschiderii, în incinta expoziției funcționând un birou poștal prin bunavoința Poștei franceze - La Poste.
      Mulțumim domnilor Jean-Pierre Mangin, Doru Cojocaru, Leonard Pașcanu și Șerban Dragusanu pentru efortul depus în organizarea acestei superbe expoziții, precum și partenerilor media - revista Filatelia, L'ECHO de la Timbrologie, Timbres magazine, La Lettre Diplomatique, Societații Române de Radiodifuziune și Radio France International. De asemenea aducem mulțumirile noastre doamnei Françoise Eslinger - directoarea Serviciului național de Timbre și Filatelie a Poștei franceze și doamnei Marie-Noëlle Goffin - artist gravor autor a peste 100 machete de timbre care a realizat desenul plicului special dedicat expoziției.
      În încheiere prezentăm câteva imagini de la deschiderea expoziției, unde puteți admira fastuoasele interioare ale Ambasadei Românei din Paris, gazda expoziției filatelice cu tematica Cap de Bour - primele mărci ale Poștei Române.
Francisc Ambrus
Galerie de imagini
Clic pentru marire!

Clic pentru marire!

Clic pentru marire!

Foto Serban DRAGUSANU