Banner Exchange
         

"PASIUNEA PENTRU FILATELIE"

      Din totdeauna, fiinta umana se caracterizeaza prin curiozitate. Aceasta calitate i-a îndrumat actiunile pe calea cunoasterii, grupate sub doua aspecte: una extensiva, cealalta intensiva. Prima e la îndemâna snobilor, dornici sa epateze cu plimbarile lor sterile, prin lumea larga. Cea de a doua, e discreta, dar eficienta, în masura în care sunt antrenate perseverenta si imaginatia, ceea ce nu se afla la îndemâna oricui.
      Între preocuparile comprehensibile, filatelia îsi are obârsia în epoca moderna si poate fi inclusa între mijloacele cunoasterii intensive.
      De-a lungul timpului, pasiunea pentru colectionarea marcilor postale a cuprins masele, indiferent de vârsta, de la capete încoronate, la elevii din scoli si licee. Cei în vârsta îsi gasesc satisfactia în colectiile rare si valoroase, în timp ce tinerii îsi cultiva imaginatia cunoscând civilizatii si locuri aflate pe alte meridiane ale Terrei. Alaturi de aspectele enciclopedice, filatelia revine liantul dintre generatii, netezind asperitatile diferentelor dintre acestea. Sunt numai câteva aspecte ale valentelor acestui mic petec de hârtie tiparita. Desi modest ca dimensiuni, timbrul postal are valori multiple, pentru initiati: unicitate, continut, informatie, cromatica, valori artistice si , nu în ultimul rând , atractivitate.
      Pe de alta parte, pasiunea filatelica vine în sprijinul activitatii didactice, deoarece marcile postale etaleaza marile evenimente ale civilizatiei moderne si contemporane. Structurate tematic, întâlnim specii de plante si animale, maretia reliefului, edificii celebre, mijloace de transport, întruniri culturale celebre si, nu în ultimul rând, competitii sportive.
      Iata câteva argumente, pentru a ne declara onorati sa gazduim o expozitie filatelica la scoala noastra. În colaborare cu Federatia Filatelica din Ungaria si cu cea din România, aceasta manifestare culturala o dedicam reusitei integrarii europene a celor doua state vecine.
      Locul ales pentru deschiderea expozitiei are o semnificatie aparte, deoarece Liceul Teoretic „Ady Endre” din Bucuresti, reprezinta o punte traditionala a legaturilor cultural-pedagogice dintre cele doua civilizatii central-europene: maghiara si româna. Ca scoala de protocol, liceul întretine legaturi cu scolile bucurestene, cu cele din Transilvania si Ungaria, fiind un model al deschiderii democratice universale.

Bejan Ibolya
Galerie de imagini
>>PALMARES<<

>>Jegyzőkönyvx<<