Banner Exchange
 
 
 
 
 
 

Revista "Filatelia"
Selectii din sumarul numarului 4/2002 (552)
Colegiul de redactie:
Dan Anghelescu, Ioan Daniliuc, Serban Dragusanu, Marian Jianu,
Calin Marinescu, Mihail Popovici, Mihail Pascanu, Angelo-Barbu Popescu,
Razvan-Radu Popescu, Dan Vintila, Sergiu Gabureac.
Colectiv redactional:
Serban D. Dragusanu (redactor-sef)
Julieta Dolcu (secretar general de redactie)
Silvia Dumitrache (redactor principal)
Colegiul de redactie in plina activitate

Targul International al Colectionarilor

In zilele de 30-31 martie a avut loc, la celebra sala de expozitii World Trade Plaza din cadrul World Trade Center Bucuresti, a doua editie a Targului International al Colectionarilor, in organizarea Federatiei Filatelice Romane.
Acest mare eveniment colectionistic al anului a beneficiat de participarea a peste 400 de persoane particulare sau firme de profil, din tara si din strainatate care au tranzactionat marci postale, ilustrate, medalii, monede, decoratii, titluri de valoare, carte rara, bijuterii, tablouri, statui si arme de colectie.
Noua editie a fost, cu siguranta, evenimentul colectionistic cel mai asteptat, starnind un mare interes....
Leonard PASCANU

Despre o serie de carti postale ilustrate (c.p.i.) mai putin cunoscuta datorita raritatii ei; enigma perechii de numere mentionata pe fiecare

Destinul acestor c.p.i. a fost mai putin norocos pentru colectionari deoarece ele s-au pastrat dupa trei sferturi de secol in cantitati foarte mici, aceasta si datorita faptului ca ele au avut practic o circulatie intr-un singur sens, Romania-Germania, putine dintre ele revenind in tara noastra. Interesul pentru acestea este cu atat mai mare cu cat ele ne dezvaluie din plin subiecte ca scene de strada, colturi din cartiere marginase, multe disparute, si alte subiecte care aduc informatii pretioase asupra imaginii de odinioara a Bucurestiului.
Aceste c.p.i. mi-au atras atentia cu mult timp in urma, dar mi-a fost foarte greu sa colectionez un numar mai important....
Romeo ALEXANDRESCU

Marci romanesti "peticite"

..."Peticul"(MDE) este "o bucata cu care se repara obiectele rupte sau gaurite".
Am ales denumirea "peticite" pentru a caracteriza rarele marci care au fost imprimate pe o portiune din hartia cu care au fost reparate unele coli defecte care urmau sa fie imprimate, supratiparite sau dantelate.
Posta romana, cunoscuta cel putin pentru perioada moderna ca fiind deosebit de parcimonioasa, nu arunca nimic din ceea ce ar fi putut fi folosit, chiar daca rezultatele sunt macar discutabile.
Trecand la exemple, pe care noi le-am denumit "peticite"...
Dr. ing. Marcel SAPIRA

Filatelia pe internet (II)

...Pagini de studii (sublinierea isi are rostul ei) a filateliei romanesti, si anume SPECIALIZED ROMANIA COLLECTORS PAGE!!, mentinuta pe Web de domnul Mats Blückert din Suedia (e-mail: mats.bluckert@swipnet.se). Adresa paginii este http://come.to/romaniastamps, dar la fel de bine se poate folosi adresa http://user.tninet.se/˜yep690c/rom/rom.htm, aceasta fiind de fapt cea sub care se ajunge la majoritatea sectiunilor specializate. De asemenea, cateva dintre sectiuni pot fi accesate separat la alte adrese, care vor fi indicate la locurile respective.
In primul rand din pagina principala (ultima updatare a avut loc la 22.1.2002), poate fi accesata o scurta sectiune de studiu asupra erorilor marcilor Spic de grau, care încearca sa stabileasca, cu ajutorul colectionarilor, erorile de cliseu (cu pozitie fixa in coala).
Grosul materialelor din acest site este insa structurat pe mai multe sectiuni, dupa cum urmeaza...
Dan-Simion GRECU

Secretele hartiei

Pentru multi semeni, marcile postale sunt hartiute cu lipici, care trebuie aplicate pe corespondenta, neaparat cu fata in sus!
A fost suficient sa apara primul filatelist ca lucrurile sa se complice. Asa s-a facut si descoperirea ca marca postala are dinti ! Dinti care au aparut ceva mai tarziu, ca si imprimarea in mai multe culori sau pe diferite suporturi, in afara hartiei, care si ea este de zeci si zeci de tipuri : alba, gri, colorata, cu scame, cu fire de matase, costata, fluorescenta, de razboi, cu filigran etc. etc. Dar, pentru a nu va zapaci complet, sa tratam in acest curs cateva dintre secretele hartiei marcilor pottale.
Hartia, pe care sunt imprimate marea majoritate a timbrelor...
Sergiu GABUREAC
 
Adresa:
Str. Boteanu nr. 6, sector 1, 70119 Bucuresti sau C.P. 1-870, 70700 Bucuresti
Telefon: 313.10.07 Fax: 310.40.04; E-mail: federatia_filatelica@yahoo.com