În perioada 7-31 iulie 2004 în incinta Muzeului Municipiului București, puteți vizita expoziția
"Metalul în viața cotidiană a bucureștenilor
Secolul XIX - începutul secolului XX
"

      În Bucureștiul secolului XIX se evidențiază o nouă orientare, de la orient spre occident. În ceea ce privește piesele din metal se observă preferința pentru cele în care se îmbină decorativitatea cu valoarea economică și / sau funcționalitatea, acestea oglindind într-un mod specific nota cotidiană a orașului de atunci, evoluția unei civilizații, a unei populații din punct de vedere social, politic, economic și al raporturilor interumane.
      Abordarea stilistică, tehnicile noi de prelucrare a metalelor, cum ar fi spre exemplu metoda "electrotip" inventată în Anglia, la 1840 de către Elkington, preluată la Paris de Christofle și ulterior de alte ateliere europene, precum și nașterea unor concepte artistice care includ raportul dintre obiectul unicat și seria mare industrială sunt legate de marile idei social-politice care caută să înlesnească accesul unui mai mare număr de oameni la obiectul util și frumos. Pe lângă creația - unicat, urmată de cea de serie mare, spre începutul secolului XX apare o reacție a meșteșugarilor împotriva celei din urmă, deoarece practicarea procedeelor industriale și folosirea metalului comun în aliaje care au aspect (luciu) de argintiu, care înlocuiesc argintiul au determinat scăderea calității pieselor. Spre exemplu vom întâlni astăzi piese cu același model stilistic, dar diferite din punct de vedere al metalului sau al procedeelor cu ajutorul cărora s-au realizat. Se va observa și o încercare de revenire la orfevrărie ca operă a creatorilor care vor face apel la metodele de lucru tradiționale.
      Aceste frumoase și utile piese realizate din metal în țară sau străinătate se comercializau în București în magazine ale unor firme cum ar fi : Phorzeim, Nicolau, Radivon. Unele dintre acestea își imprimau numele pe obiectele pe care de multe ori le creau în atelierele proprii.
      Pe parcursul studierii componentelor colecției muzeului nostru s-au evidențiat mai multe categorii, tipuri și ateliere fapt ce a determinat acordarea unei atenții deosebite coroborării tehnicilor de prelucrare, integrării stilistice, mărcilor, modificărilor și reparațiilor. Expoziția caută să ilustreze producția artistică cu profil laic și cea de uz casnic care astăzi odată cu scăderea frecvenței obține și valoare documentară, istorică, memorialistică, muzeistică.
      O prezentare care să înglobeze cu predilecție acest fel de bunuri patrimoniale ale Muzeului Municipiului București, nu a fost realizată până acum și de aceea organizarea actualei expoziții ni se pare a fi binevenită prin ineditul său.
Galerie de imagini