Banner Exchange
         
SCUTIREA DE TAXE POSTALE A CORESPONDENTEI
CASEI REGALE SI A FUNDATIILOR
CULTURALE REGALE ALE ROMANIEI 1933-1947

      Printre privilegiile de care s-a bucurat Casa Regala de Hohenzollern in Romania a fost si scutirea de taxe postale, telegrafice si telefonice pe aproape intreaga perioada cat a condus destinele Romaniei: 10 mai 1866 - 29 decembrie 1947.
      De privilegii asemanatoare s-au bucurat si celelalte autoritati ale statutului roman, dar NUMAI pana la 1 ianuarie 1930.
      1. Reglementarile privind scutirea de taxe postale a corespondentei
      Ordinul postal circular nr. 274.658 din 21 decembrie 1929 (1, nr.1/1930) prevedea suprimarea gratuitatilor postale de care se bucurau autoritatile de stat, judet si comuna incepand cu data de 1 ianuarie 1930. Chiar corespondentele postei de scrisori ale MS Regelui, Casei Regale si Inaltei Regente urmau sa fie francate cu marci speciale.
      Cu toate acestea, cel putin de la 1 aprilie 1933 corespondenta Casei Regale s-a bucurat din nou de scutirea de taxe postale.
      De asemenea, Legea pentru Fundatiile Culturale Regale, data in Bucuresti la 14 aprilie 1933, stipula (2, nr.88/14 aprilie 1933):
      Art. 1. Fundatia Universitara regele Carol I, Fundatia Principele Carol din Bucuresti, Fundatia Ferdinand din Iasi si Institutul de cercetari experimentale Regele Carol al II-lea din Cluj formeaza o uniune cu numele Fundatiile Culturale Regale ale Romaniei.
      Art. 2. Pe langa Fundatiile Culturale amintite in art. 1 se infiinteaza in Bucuresti, potrivit unui statut special, si intra deopotriva in uniune, Fundatia de literatura si arte Regele Carol al II-lea, cu scopul sa ajute prin toate mijloacele dezvoltarea inaltei culturi in Romania...
      Art. 11. Fundatiile Culturale Regale si Asezamintele infiintate de ele pentru implinirea menirei lor statutare sunt persoane juridice. Ele sunt scutite de taxele de timbru si inregistrare, de taxele postale, precum si de orice impozite catre stat, judet sau comuna...

       Aproape doi ani mai tarziu, ordinul postal circular nr. 240.620 din 31 ianuarie 1935 (1, nr./1935, pagina 80), preciza ca:
      ...potrivit hotararii de directie a P.T.T. din 16 ianuarie 1935, Fundatiile Culturale Regale, precum si Caminele Culturale pendite, au dreptul a-si expedia in scutire de taxe numai corespondenta postei de scrisori si mesageri. In ceea ce priveste revistele si diferitele publicatii editate de Fundatii sau Caminele Culturale, precum si mandatele postale, invitatiile la balurile, serate, sezatori, citatii, etc. nu vor fi admise ls expeditie decat taxele conform tarifelor P.T.T.
      Asupra acestui ordin s-a revenit printr-un alt ordin circular nr.34.190 din 5 februarie 1935 prin care se arata ca:
      Fundatiile Culturale Regale, precum si Caminele Culturale pendinte, au dreptul a-si expedia in scutire de taxe, revistele si diferitele publicatii editate de institutiile mai sus mentionate.
      Pentru Societatea Principele Mircea din Cluj nu s-au gasit deocamdata documentele care prevedeau scutirea de taxe postale a corespondentei sale postale dar, probabil, aceste documente exista. Desi aceasta societate nu avea in titulatura denumirea de regala, a fost inclusa totusi in acest studiu avand numele unei persoane care a apartinut Casei Regale:
      Legea de exploatarea postelor, telegrafelor si telefoanelor din anul 1938 (2, nr.143/25 iunie 1938) stipula in privinta gratuitatilor Casei Regale si a Fundatiilor Culturale Regale:
      ...Art. 77 Sunt scutite de taxe:
      a) Trimiterile postale de tot felul, corespondenta telegrafica si telefonica a Maiestatii Sale Regelui si a Mariei Sale Marelui Voievod al Albei Iulia, a membrilor Familiei Regale si Princiare.
      b) Trimiterile postale de tot felul si corespondenta telegrafica expediata in interes de serviciu de Administratia Caselor Regale si Princiare, de Administratia Domeniilor Coroanei, de Fundatiile Culturale Regale, catre autoritati si particulari...

       Scutirea de taxe postale a Casei Regale si a Fundatiilor Culturale regale a fost in vigoare pana la data de 30 decembrie 1947, cand regele Mihai a abdicat.
      2.Marcarea corespondentei scutita de taxe postale
        Corespondenta Regelui Carol al II-lea si a familiei sale era expediata in plicuri avand in partea de sus antetului CASA M.S. REGELUI (Casa Maiestatii Sale Regelui), subliniat cu doua linii paralele subtiri sau alte antete asemanatoare.
      Corespondenta Fundatiilor Culturale Regale era expediata in plicuri avand tiparita in coltul din stanga sus denumirea fundatiei, adresa sa si monograma Regelui Carol al II-lea CC in cazul Fundatiilor Carol al II-lea sau o coroana in cazul Fundatiei Ferdinand I.
      O parte dintre aceste plicuri aveau tiparite in coltul din dreapta sus un dreptunghi cu inscriptia Recunoscuta ca / persoana morala / si juridica. Scutita / de plata taxelor / de timbru si inre- / gistrare si taxele / postale prin legea / publicata in Mo-/ nitorul Oficial / Nr. 88/933.
      La alte plicuri, acest dreptunghi era inlocuit prin aplicarea unei stampile dreptunghiulare cu tus albastru (93 x 35 mm): "Fundatiunea Regelui Ferdinand I / Scutita / de taxele de timbru si inregistrare, de / taxele postale, precum si de orice impo- / zite catre stat, judet sau comuna. Legea / pentru Fundatiune Culturale Regale pub- / licata in Monitorul Oficial, partea I No 88 / din 14 aprilie 1933.
      Corespondenta Sociatatii Principele Mircea era expediata in plicuri avand tiparita in coltul din stanga sus denumirea sa completa. In partea din dreapta sus se aplica o stampila violet pe trei randuri: Scutit de timbru conf. Ord. No. / 147144 al Ministerului de Finante / din 7 iunie 1927. Aceasta stampila explica doar scutirea de taxe fiscale, nu si postale.
      Pe spatele plicurilor expediate de Fundatiile Culturale Regale se aplicau intotdeauna stampile-sigilii in diferite culori (albastru, rosu, violet, verde...), cu denumirea departamentului (serviciul) din cadrul formatiunii expeditoare.
      Nu s-a putut stabili cu exactitate de ce a fost aplicat un timbru Fondul Aviatiei chiar langa dreptunghiul cu inscriptia ...Scutita de plata taxelor de timbru... pe o asemenea corespondenta axpediata din Bucuresti in luna februarie 1939.
      3.Corespondenta cu insemne regale francata cu marci postale
      Atat in perioada 1933-1947, cat si in perioada anterioara anului 1930 se intalneste corespondenta purtand insemne regale, dar francata cu marci postale. Cauzele francarii sunt multiple si fiecare corespondenta in parte are explicatia sa.
      Trebuie sa se tina seama ca la oficiile postale de la palatele regale din Bucuresti, Sinaia, Balcic etc., depuneau corespondenta si alte persoane decat cele din familia regala, folosindu-se de multe ori de plicuri cu antetul Casei Regale.
      De asemenea, Administratiile Domeniilor Regale trimiteau si corespondenta in interes personal, pentru care foloseau plicuri cu antet, dar care nu era scutita de taxe postale.
      Se cunoaste chiar corespondenta filatelica francata a familiei regale, dar francarea avea scop filatelic etc.
      Reglementarile postale stipulau insa foarte clar scutirea de taxe postale a corespondentei Casei Regale si a Fundatiilor Culturale Regale pentru perioadele 1866-1929 si 1933-1947, respectiv 1933-1947.
      Bibliografie:
      1. Buletinul P.T.T., Bucuresti, 1930-1947
      2. Monitorul Oficial al Romaniei, Bucuresti, 1930-1947.
ing.Calin MARINESCU