Banner Exchange
Home
Prezentare-F.F.R.
Manifestari
Media-presa
Info-utile
E-mail

CARANTINA CALAFAT
      Asezarea geografica a Calafatului a favorizat dezvoltarea economica si sociala a asezarii. Originile sunt inca incerte. Se presupune o origine genoveza sau bizantina. Asezarea documentara dateaza din 1424, cand Dar al II-lea intareste printr-un document proprietatea manastirii Tismana asupra satului Valea Cumarilor si a vamii de la Calafat.
      Calafatul a fost asezat la rascrucea unor drumuri comerciale importante. Pe Dunare, pe directia E-V, dar si pe uscat, pe directia N-S, Calafatul lega Tara Romaneasca de reteaua drumurilor comerciale de la sud de Dunare. Importanta comerciala a asezarii este demonstrata de faptul ca vama a fost atestata documentar inaintea localitatii!!!
      In 1830 au intrat in functiune carantinele asezate pe malul Dunarii, care aveau rolul de a forma un cordon sanitar, protejand tara de epidemiile de ciuma si holera ce izbucnisera la sud de Dunare. Ideea exista de mai mult timp. In 1812, in timpul ciumei lui Caragea, au functionat in punctele de trecere a frontierei de pe Dunare (printre care si la Calafat) carantine.
Printre cele 11 carantine infiintate in 1830 era si carantina Calafat, de clasa I-a, inzestrata cu personal medical si administrativ. Personalul medical era alcatuit dintr-un "cirovnic doftoricesc" si 2 ciocli, iar cel administrativ de comisar, subcomisar si 3 slujitori. Inspectoratul Carantinei din Oltenia trebuia sa-si aiba sediul la Calafat.
      La 20 ianuarie 1830 capitan al Carantinei Calafat a fost numit stegarul Costache Nicolaide, avand ca ajutor pe logofatul Dumitrache Truica. Personalul era completat de 3 slujitori si 2 ciocli. In primavera aceluiasi an ajung la Calafat podpolcovnicul Nilson si medelniceru Iancu Dimarcea pentru a alege locul unde sa se construiasca localul carantinei. Primul medic al Carantinei Calafat a fost Mihalache Andronic care avea o leafa de 400 lei lunar. Acestuia i-au urmat dr. Constantin Papaiodoros si dr. Scarla Tinc. Intre anii 1837-1840 era dr. Dimitrie Culur iar in 1853 medicul carantinei si al orasului era dr. Victor Pozi.
      Paza carantinei era asigurata de o garda militara formata din dorobanti si calarasi precum si 2 vase fluviale. Sistemul de dezinfectie consta din spalarea cu apa a diverselor categorii de marfuri, imbatarea scrisorilor cu otet sau alte substante purificatoare (clorgas) si mai tarziu trecerea prin cuptor sau fumigatie. Scrisorilor purificate li se aplica stampila carantinei.       Tipurile de sigilii si stampile utilizate de-a lungul anilor la carantina Calafat au fost descrise de Kiriac Dragomir.
      Activitatea carantinei se baza pe profesionalism si fermitate, hotararile conducerii fiind respectate intocmai. Astfel, in septembrie 1848 seful carantinei Calafat a purtat tratative cu pasa din Vidin care solicita reducerea termenului de carantina pentru trupele turcesti care urmau sa intre in tara!! Daca initial termenul de izolare in carantina era de 40 zile (chiar denumirea de "carantina" vine de la frantuzescul "quarente" 40 adica) in 1830 se ajunsese la 4-24 zile pentru persoane. Nerespectarea masurilor luate de carantine se pedepsea extrem de sever, mergand pana la condamnarea la ocna si confiscarea marfurilor.
      Activitatea carantinei era strans legata de activitatea de paza a frontierei si cea de vamuire.
      Schela Calafatului (portul) se afla in partea de NV a localitatii, pe malul fluviului. Langa schela era cazarea dorobantilor, capitania si vama.
      Carantina era sus pe deal. Comandantul roatei de paza a frontierei avea si functia de capitan de port. Pana la 1883 in Calafat au stationat, temporar sau stabil, o serie de detasamente militare insarcinate cu paza frontierei. In 1883 s-a terminat noua cazarma a Regimentului 31 Calafat.
      Organizat prin Legea din 1850, Corpul Granicerilor a fost impartit in 5 batalioane a cate 4 companii, totalizand circa 7700 de oameni. Resedinta batalionului 1 era la Calafat.
      In 1864, prin Decret Domnesc, trupele de graniceri erau impartite in 4 inspectorate. Compania 3-a din Batalionul 1 avea sediul la Calafat.
     
Ing. C. Scaiceanu
Home
Prezentare-F.F.R.
Manifestari
Media-presa
Info-utile
E-mail