Banner exchange !
       

RBHB – ULTIMUL NUMĂR

      În luna decembrie 2004 a fost editat cel de-al 45 -lea și ultimul număr din buletinul “Romanian Postal History Bulletin”. Timp de 15 ani inimosul dr.Robert Bell din SUA și-a asumat sarcina deosebit de dificilă a editării în limba engleză a unui buletin de istorie poștală românească.
      Buletinul a avut o apariție regulată de trei numere pe an. În paginile sale au semnat articole, multe de o importanță deosebită, cercetători atât din România ca: dr.Dan-Simion Grecu, ing.Călin Marinescu, ing.Cristian-Andrei Scăiceanu, cât și din alte țări: dr.Robert M. Bell-SUA, Andrew Cronin-Canada, Dinu Matei-Canada, Earl Galitz-SUA, Judy Kennett-Australia, dr.Tam Llewellyn-Edwards –Marea Britanie, etc.
      Spre deosebire de alte publicații, cercetătorii au putut să-și “etaleze” studiile lor fără a fi “îngrădiți” de un anumit număr de pagini, de ilustrații sau de o anumită perioadă a istoriei poștale. E adevărat că astfel a fost mai neglijată perioada de până la anul 1900, dar au fost aprofundate subiectele la modă: cenzura și poșta militară.
      În fiecare număr al buletinului au fost recenzate principalele articole și cărți de istorie poștală românească sau în legătură cu aceasta, apărute în SUA, Marea Britanie, Germania, etc.
      De multe ori au fost reproduse articole interesante pentru istoria poștală românească din revista filatelică de istorie poștală ruseasc㠓The Post-Rider”, revistă editată în Canada de cercetătorul de origine română Andrew Cronin și care este mai greu accesibilă filateliștilor români.
      Astfel, după cinsprezece ani de muncă (1990-2004), cu ajutorul celor care au colaborat, cele 45 de numere ale RPHB, la fel ca revista “Romanian Philatelic Studies”, editată de George Pataki în SUA în perioada 1977-1985 și ca rubrica filatelică românească din revista “The N.S.W. Philatelist”, editată de ing. Chris M.Trevers în Australia în perioada 1980-1992, au devenit o adevărată arhivă strict necesară tuturor celor care se ocupă sau vor să se ocupe de studiul istoriei poștale române.
      Din nefericire după aproape doi ani de căutări nimeni nu și-a mai asumat dificila sarcină a continuării editării buletinului.
      Existența unei publicații filatelice de studii în limba engleză, limbă astăzi universală, este strict necesară pentru strângerea relațiilor cu filateliștii din străinătate care colecționează piese de istorie poștală românească și care, de multe ori au acces la piese foarte interesante necunoscute în țară.
      Exemplare din cele 45 de numere ale RPHB mai pot fi procurate de la editorul acestora: dr.Robert M.Bell, P.O.Box 3668, Sedona, Arizona, 86340 USA, E-mail: rmsbell@esedona.net (5 $ / buc. sau contra piese de istorie poștală).
      Dr.Robert M.Bell încearcă în continuare să țină legături strânse între cei interesați de istoria poștală română și sunt cunoscători de limba engleză prin pagina sa http://groups.yahoo.com/group/RPHBGroup/
      Trebuie reamintit că astăzi a rămas în străinătate un singur buletin care se ocupă de publicarea studiilor de istorie poștală românească: “Die Rumaniensammler”, editat în Germania de cunoscutul cercetăror și expert al mărcilor clasice românești Fritz Heimbuchler.

Ing.Călin MARINESCU