Banner exchange !
       
Un comisar român la Sofia

             Având onoarea de a fi desemnat comisar național la Sofia, am însoțit un număr de 13 exponate ce au participat la Expoziția Europeană BULGARIA 2009, desfășurată în perioada 27-31 mai 2009. Capitala situată între munți, în pofida celor aproximativ 2 milioane locuitori la o populație totală a țării de 7.400.000, nu pare a fi aglomerată așa cum ne-am fi așteptat. Odată ajunși, am fost cazați la etajul 15 al complexului Rodina, desemnat hotel oficial al expoziției, o impunătoare clădire de 23 etaje plasată în centrul Sofiei. Ne-a impresionat din prima clipă traficul turistic enorm, cu un dute-vino de turiști de toate națiile, pentru care cele 6 mari lifturi păreau neîncăpătoare în multe momente.
             Expoziția a fost găzduită de Palatul Național al Culturii, într-o zonă centrală a Sofiei. O clădire imensă, cu o sală de spectacole pe măsură, din care expoziția a ocupat o treime din partea de est a clădirii, pe o suprafață de aproape 3000 mp, situată la 25 minute de plimbare lejeră de hotelul Rodina. În dimineața celei de a doua zile, ne-am prezentat în fața domnului comisar general Boncho Bonev și a președintelui comitetului de organizare Christo Nicoltcev. Așa cum mă așteptam, am fost primiți cu căldură de prietenii noștri de la sud de Dunăre, după care ni s-au înmânat geanta expoziției, catalogul, programul și ecusoanele, procedând imediat la predarea exponatelor românești. În complexul expozițional se montau de zor cadrele, multe rânduri fiind deja aproape de finalizare. Mai rămăseseră două zile până la deschidere.
             Am fost înștiințat că am program liber până la deschiderea expoziției, lucru de care am încercat să profit la maxim prin vizitarea centrului orașului și a Catedralei Alexander Nevski împreună cu un amic bulgar, după care am fost invitați de gazdele noastre la o masă prietenească. Deoarece a doua zi urma să merg să vizitez expoziția și să mă familiarizez cu amplasarea exponatelor pe clase, petrecerea nu s-a întins prea mult.
              În ziua următoare, chiar dacă accesul era îngrădit de poliție iar panourile distribuite pe trei nivele și două mezanine, am reușit să găsesc mare parte dintre exponate montate corect și fără probleme. Singura scăpare a comitetului de organizare a fost faptul că în catalog nu era prezentat planul expoziției, dar în dreptul fiecărei clase se menționa în slavonă etajul și sectorul corespunzător, fapt ce nu prea ne-a ușurat deplasarea. Aceasta și faptul că, în unele momente ale zilei, exponatele situate la geam erau în bătaia razelor de soare au fost singurele neajunsuri pe tot parcursul expoziției. Ziua primirii membrilor din juriu s-a încheiat cu o masă festivă oferită de Președintele Uniunii Filateliștilor Bulgari, dl. Spas Pancev.
              Ziua cea mare a început cu identificarea camerei comisarilor si a exponatelor, împreună cu membrul nostru de juriu, dl. Pașcanu, după care am fost prezenți la festivitatea de deschidere. Cu mult fast și o participare numeroasă, ne-au fost prezentate dansuri populare iar Președintele Republicii Bulgaria a ținut un scurt discurs. După Excelența Sa, au luat cuvântul personalități și cei implicați major în organizarea acestui eveniment filatelic internațional. Sub patronajul FEPA și recunoașterea FIP, expoziția de 1240 de cadre și cu participarea a peste 354 expozanți s-a situat la un înalt nivel. Exponatele participante, nu puține de aur mare la FIP, au pus uneori în dificultate juriul, în defavoarea expozanților mai tineri și cu un palmares nu așa de răsunător ca al "greilor" Europei care s-au prezentat la manifestare. În încheierea festivităților de deschidere s-au făcut fotografiile oficiale cu membrii juriului și, respectiv, comisarii naționali.
              Ședințele comisarilor începeau zilnic la ora 10, cu discuții și analize asupra problemelor ce trebuie rezolvate și aducerea la cunoștință a programului zilei următoare. În timpul expoziției au fost organizate mai multe manifestări, de două ori fiindu-mi imposibil să particip datorită suprapunerilor din program. Au fost organizate numeroase lansări de emisiuni poștale, ziua tineretului, lansări de carte, seminarii și prezentări, toate cu o largă participare. Împreună cu reprezentantul nostru, dl. Bartoc Alexandru, am luat parte la întâlnirea țărilor balcanice și discuțiile legate de viitorul Balcanfilei. Moldova a fost acceptată ca nou membru, iar eu am prezentat un proiect de website dedicat Balcanfilei, acceptat și agreat de toți participanții. Solicitarea de aderare a Ciprului a fost amânată pentru următoarea întâlnire, ca o concluzie ce întărește realitatea că filatelia este în continuare dependentă financiar de latura politică.
              A treia zi a fost dedicată împlinirii a 20 de ani de activitate FEPA, festivitate în cadrul căreia au fost acordate distincții și medalii celor care și-au adus contribuția la dezvoltarea filateliei europene. Seara a fost organizată o masă festivă la o cabană cu specific vânătoresc în munții Vitoșa, situați în sudul Sofiei la aproximativ 27 km. Au fost acordate medalii membrilor de juriu și comisarilor și ne-a fost înmânat palmaresul pe țări. România a obținut următoarele medalii: Francisc Ambrus 93 puncte cu felicitări și Mircea Dragoteanu 90 puncte (Aur), Adriana Predescu 85 puncte (Vermeil mare), Alexandru Bartoc 87 puncte, Victor Codreanu 83 puncte, Mircea Manole 80 puncte (Vermeil), Constantin Milu 78 puncte (Argint mare), Ioan Catană 79 puncte, Marius Muntean 79 puncte, Andrei Potcoavă 70 puncte (Argint), Sorin Vasilescu 68 puncte (Bronz mare) și Antoaneta-Valeria Scărlătescu 61 puncte (Bronz). Un palmares de care nu putem fi extrem de încântați. Medalii au primit absolut toți participanții și toate clasele expoziționale, singura diferență fiind la materialul din care au fost confecționate, argint aurit pentru medaliile Vermeil, Vermeil mare, Aur și Aur mare, tombac argintat și aurit pentru medaliile de Argint mare, Argint, Bronz mare și Bronz. O măsură lăudabilă având în vedere că la alte expoziții chiar și de rang FIP, literatura și clasa Un panou au obținut numai diplome.
              Dupa discuția cu membrii juriului am realizat că unii participanți încă nu au înțeles rolul unei competiții. Exponate cu mare potențial și piese extrem de rare au fost depunctate pentru că regulamentele nu au fost înțelese sau aplicate. La predarea exponatelor, expozanții vor primi și îndrumările juriului, lucru de care trebuie ținut cont pe viitor.
              A patra zi a fost destinată unei excursii oferite de comitetul de organizare la Mănăstirea Rila, situată la 120 km de Sofia, la o altitudine de 1200 m într-o căldare dintre munții cu același nume, drumul până acolo fiind de aproape patru ore. Mănăstirea, fondată în timpul domniei Țarului Petru I (927 - 928 AD), ocupă o suprafață totală de 8800 mp, din care curtea centrală se întinde pe 3200 mp iar în mijlocul ei tronează biserica împodobită pe toți pereții exteriori cu picturi iconografice, la concurență cu Voronețul nostru. Tot în mijlocul pieței centrale, se înalță un turn de apărare, acum folosit drept clopotniță, acționată de un imens mecanism de ceasornic. Nu vă mai spun de numărul imens de vizitatori, muzeul din partea nordică, tarabele cu suveniruri, curățenia și buna organizare, turism peste turism. Am plecat deosebit de impresionați, necăjiți că în cele două ore petrecute acolo nu am putut vedea tot. Seara a fost destinată festivității de palmares, organizată într-unul dintre restaurantele hotelului.
              Ultima zi a fost destinată întâlnirii la panouri a expozanților cu membrii de juriu pentru discuții, în același timp fiind organizat în centrul Sofiei un târg al colecționarilor. Am decis să rămân la panouri și să reprezint interesele expozanților români, încercând să aflu pentru fiecare în parte criticile și sfaturile juriului pentru o mai bună prezentare în viitor. Pentru că am fost mulți solicitanți, membrii de juriu și-au prelungit programul. Au lipsit din echipe doar cei care răspundeau de Aerofilatelie, aceștia participând la un seminar de profil. Recomand pe acestă cale tuturor comisarilor naționali să înțeleagă că ei reprezintă interesele tuturor expozanților și au obligația de a fi prezenți la aceste discuții, să ia notițe și să le transmită celor ce nu au putut fi prezenți. Dacă acest lucru s-ar fi respectat din timp, multe exponate ar fi obținut un palmares mai bun. După-amiază am reușit sa ajung și la Târgul Colecționarilor, după care m-am întors să preiau exponatele. Predarea acestora s-a realizat foarte operativ, comisarii fiind prezenți la panouri și exponatele recepționate pe loc, o măsură pe care o consider binevenită. Ne-am luat rămas bun de la organizatori, le-am mulțumit pentru promptitudine și ne-am îndreptat către casă. Drumul a fost mai lung, am luat-o pe la Plevna și ne-am adus aminte de cuvintele dorobanțului de la '77."mai lungă-mi pare calea, acum la'ntors acasă".
              Am sosit la București fără peripeții, cu amintiri extrem de plăcute, mult mai experimentat dar și cu un gust ușor amar, că o națiune mai mică decât a noastră a fost în stare de lucruri atât de mari. Am constatat, nu fără oarecare regret, puternicul suport acordat filateliei de către Guvern și Poștă în Bulgaria, dar și o foarte bună colaborare între instituții, rolul cultural al filateliei fiind înțeles pe deplin.
              În încheiere, doresc să transmit expozanților români ca pe viitor să încerce să studieze cu mai multă atenție regulamentele, să caute să vadă cât mai multe expoziții și exponate pentru clasa lor, să solicite comisarilor punctajele și criticile juriului defalcate pe categorii, deoarece aflarea punctajului total nu este suficient. Pentru a veni în ajutorul celor care vor să învețe, am rugat membrii de juriu cu care am venit în contact, să-mi trimită prezentări și sfaturi pentru clasele lor, urmând să le postez pe site-ul Federației pe măsură ce le voi primi.
              Nu pot să-mi ascund regretul că multi români încă participă și se înscriu în virtutea inerției, cu exponate vechi și depășite de exigențele zilei de azi, poate bune pentru o Națională, dar neinteresante la nivel Internațional. Aceștia reduc posibilitatea altora de a participa și de a obține un palmares, competițiile de nivel înalt fiind din ce în ce mai puține în România din lipsa fondurilor. Cred că este timpul să ne recunoaștem capacitatea: ori evoluăm, ori renunțăm. Propun conducerii Federației Filatelice Române să discute mai mult cu expozanții, să fie mai drastică în acceptarea participanților la internaționale, să inițieze seminarii de profil și, având în vedere că avem trei membri de juriu de nivel internațional nominalizați, să îndrume expozanții pentru îmbunătățirea exponatelor lor. Până la urmă, chiar dacă plătim taxe de participare, reprezentăm o națiune și simpla satisfacere a ego-ului nu trebuie să devină un scop în sine. Filatelia este și trebuie să rămână o punte între națiuni, un act cultural și, de ce nu, o pagină de istorie deschisă.

Francisc AMBRUȘ

Galerie de imagini - Clic pentru mărire !             Palmaresul expoziției - Clic aici !